Wielokrotny check-in pomaga zespołom terenowym rejestrować wizyty w różnych lokalizacjach w ciągu dnia. Pracownicy mogą wykonywać check-in w aplikacji oraz dodawać zdjęcia, dokumenty i komentarze. Przełożeni widzą trasę pracowników na mapie: odwiedzone miejsca, czas pobytu i informacje dodane w każdym punkcie.
Ograniczenie dotyczące mapy obowiązuje tylko w krajach UE i Wielkiej Brytanii. Użytkownicy w innych regionach mają dostęp do mapy i wszystkich funkcji wielokrotnego check-inu, ale geotagi są przechowywane maksymalnie przez 3 miesiące.W tym artykule:
Jak działa wielokrotny check-in
Mapa trasy w czasie rzeczywistym. Mapa pokazuje bieżącą lokalizację każdego pracownika i jego pełną trasę w danym dniu. Możesz sprawdzić punkty postoju, godziny przyjazdu i czas spędzony w każdej lokalizacji.
Szczegóły każdego postoju. Pracownicy mogą od razu dodać do każdego check-inu zdjęcie, dokument lub komentarz.
Na przykład przełożony w firmie budowlanej może zauważyć, że kierownik został dłużej niż zwykle na drugim obiekcie. Check-in może od razu pokazać przyczynę, na przykład zdjęcie i komentarz o opóźnionej dostawie. Nie trzeba dzwonić i dopytywać.
Historia tras. Trasy są zapisywane, więc możesz później przejrzeć dowolny dzień lub wykorzystać historię do wyjaśniania spornych sytuacji.
Mniej telefonów i raportów. Przełożeni widzą pełny obraz na mapie bez pytania, gdzie znajduje się pracownik i co dzieje się w danej lokalizacji. Pracownicy mogą od razu rejestrować szczegóły, zamiast próbować przypomnieć sobie wszystko pod koniec dnia.
Zrób check-in w lokalizacji
1. Przejdź do Menu. W widżecie Check-in kliknij Wyślij.
2. Otworzy się nowy formularz check-inu z Twoją bieżącą lokalizacją na mapie. W razie potrzeby dodaj komentarz, załącz plik lub zdjęcie i wybierz współpracownika, któremu chcesz wysłać check-in na czacie.
3. Kliknij Dodaj check-in.
Check-in pojawi się na mapie i w sekcji Check-in. Zobaczysz tam również łączną liczbę check-inów w danym dniu.
Możesz wysłać wiadomość z check-inem, mapą i komentarzami do współpracownika na czacie.
Skonfiguruj automatyczny check-in
Automatyczny check-in rejestruje trasę pracownika automatycznie, więc nie trzeba wykonywać check-inu ręcznie w każdej lokalizacji.
Ta funkcja przydaje się zespołom, które przez cały dzień przemieszczają się między różnymi lokalizacjami. Aplikacja powinna pozostać otwarta i aktywna na urządzeniu. Wtedy automatycznie zapisuje trasę z całego dnia. Przełożeni nadal widzą pełną trasę, nawet jeśli pracownik ani razu nie kliknie przycisku.
Ustawienia automatycznego check-inu mogą konfigurować tylko przełożeni poddziałów.
1. Przejdź do Menu > Check-in.
2. W prawym górnym rogu kliknij Więcej (···) > Ustawienia.
3. Otworzy się okno ustawień z następującymi opcjami:
Automatyczny check-in — aplikacja rejestruje lokalizację pracownika w ciągu dnia bez ręcznego działania. Funkcja włącza się tylko wtedy, gdy są spełnione wszystkie trzy warunki:
- Pracownik rozpoczął dzień pracy
- Aplikacja jest otwarta na urządzeniu
- Automatyczny check-in jest włączony dla poddziału.
To ustawienie dotyczy również wszystkich podległych poddziałów.
Wymagaj check-inu przy rozpoczęciu dnia pracy — po włączeniu tej opcji ekran check-inu pojawi się od razu po rozpoczęciu dnia pracy. Pracownik może od razu wykonać check-in albo zamknąć ekran. Jeśli go zamknie, dzień pracy rozpocznie się bez check-inu. To ustawienie dotyczy również wszystkich podległych poddziałów.
Check-in — ta opcja włącza lub wyłącza dostęp do mapy tras dla wszystkich pracowników. To ustawienie może zmienić tylko administrator Bitrix24.
Wyświetl trasę pracownika
Przejdź do Menu > Check-in.
Mapa pokazuje bieżącą lokalizację każdego pracownika. Jest to ostatni zapisany punkt wraz z godziną check-inu i zdjęciem profilowym.
Kliknij zdjęcie pracownika, aby otworzyć szczegółową mapę jego trasy w danym dniu. Punkty postoju są połączone linią przerywaną, a przy każdym z nich widoczna jest godzina przyjazdu.
Kliknij widżet Check-in u dołu ekranu, aby otworzyć podsumowanie z adresami wszystkich lokalizacji, godziną każdego check-inu, czasem spędzonym w każdym punkcie, komentarzami i załącznikami.
Aby wyświetlić trasę z innego dnia, kliknij ikonę kalendarza i wybierz datę.