Użytkownik systemowy to techniczne konto użytkownika tworzone automatycznie podczas instalowania aplikacji z Bitrix24 Market lub dezaktywacji pracownika, który ma aktywne integracje. Dzięki temu aplikacje i integracje działają nadal, nawet jeśli zmienia się skład zespołu lub kończy się współpraca z Partnerem.
Użytkownik systemowy nie ma loginu ani hasła. Nie trzeba go konfigurować, dodawać do działu ani usuwać.
Kiedy pojawia się użytkownik systemowy?
Podczas instalowania aplikacji z Bitrix24 Market. Użytkownik systemowy jest tworzony, aby aplikacja mogła korzystać z danych Bitrix24, na przykład danych CRM, zadań i innych obszarów, do których uzyskała dostęp podczas instalacji.
Podczas dezaktywacji pracownika, który ma aktywne integracje. W takim przypadku użytkownik systemowy zostaje utworzony automatycznie. Otrzymuje uprawnienia niezbędne do działania webhooków, dzięki czemu integracje nadal funkcjonują.
Usuń lub dezaktywuj użytkownika
Jak wygląda użytkownik systemowy?
Użytkownik systemowy różni się od zwykłego pracownika pod kilkoma względami:
- Nie ma zdjęcia profilowego.
- Zamiast zwykłego adresu e-mail przypisany jest adres techniczny, na przykład
dn3qusuumhbxtqdk06prx62l55d41c@bitrix.rest. - Stanowisko nie jest podane.
Integracje powiązane z użytkownikiem systemowym znajdziesz w sekcji Dla programistów > Integracje.
W skrócie
- Użytkownik systemowy to techniczne konto użytkownika tworzone automatycznie podczas instalowania aplikacji z Bitrix24 Market lub dezaktywacji pracownika, który ma aktywne integracje.
- Użytkownik systemowy nie ma loginu ani hasła. Nie trzeba go konfigurować, dodawać do działu ani usuwać.
- Integracje powiązane z użytkownikiem systemowym znajdziesz w sekcji Dla programistów > Integracje.