Projekt w Bitrix24 to wspólna przestrzeń robocza, w której zespół może tworzyć i realizować zadania, udostępniać pliki oraz przechowywać dokumenty na wspólnym Dysku. Skopiowanie istniejącego projektu pozwala szybko utworzyć nowy. Możesz przenieść zadania, reguły automatyzacji i uczestników, a następnie w razie potrzeby dostosować ustawienia projektu. To wygodne rozwiązanie, jeśli realizujesz podobne projekty, na przykład dla nowych klientów lub cyklicznych wydarzeń.
Tylko właściciel projektu może go skopiować.
1–2. Przejdź do sekcji Projekty i otwórz wybrany projekt.
3. Otwórz główny czat projektu — jest przypięty na liście czatów i wyróżniony kolorem.
4–6. Kliknij ikonę panelu bocznego, a następnie wybierz Trzy kropki > Kopiuj.
Otworzy się formularz tworzenia nowego projektu z danymi skopiowanymi z projektu źródłowego. W razie potrzeby możesz je edytować, na przykład podczas tworzenia strony internetowej dla klienta zmienić nazwę firmy lub dodać pracowników.
W sekcji Co skopiować do projektu wybierz dane, które chcesz przenieść:
- Zadania — zostaną skopiowane razem z listami kontrolnymi, podzadaniami i terminami. Daty pozostaną takie same jak w kopiowanym projekcie, dlatego po utworzeniu projektu sprawdź je i w razie potrzeby zmień.
- Reguły automatyzacji — wszystkie ustawienia automatyzacji zostaną zachowane.
- Foldery na Dysku — zostaną skopiowane na Dysk nowego projektu.
Pozostałe pola uzupełnij tak jak podczas tworzenia nowego projektu. Po dostosowaniu ustawień kliknij Utwórz projekt — nowy projekt pojawi się na liście projektów.
Jak utworzyć projekt
W skrócie
- Skopiowanie projektu pozwala szybko utworzyć nowy, na przykład dla klienta, działu lub cyklicznego wydarzenia.
- Tylko właściciel projektu może go skopiować.
- Aby skopiować projekt, otwórz panel boczny głównego czatu projektu i wybierz Trzy kropki > Kopiuj.
- Możesz przenieść do nowego projektu zadania, reguły automatyzacji i foldery na Dysku.
- Wszystkie ustawienia projektu możesz zmienić lub pozostawić takie jak w projekcie źródłowym.